zondag 23 oktober 2011

Dag 25 VdlP

Zondag 23/10/2011 La Gudiña - Campobecerros - Laza 34,4 km (totaal 838,8)


Gisterenavond in La Gudiña vier bars, maar ergens rustig eten dat was er niet bij. Overal maar het voetbal aan het kijken en het ging er heftig aan toe vooral omdat Real Madrid aan de lopende band scoorde en ze hier blijkbaar de Koninklijke (Real) in hun hart dragen. Dan maar eten en voetbal, kijken tegelijk. Weer veel te veel vlees, met zoals gewoonlijk frieten en geen groenten, en ik begin die groenten serieus te missen. In de albergeu was het ook al druk, 10 pelgrims een record want ze zijn allemaal te voet onderweg. De laatste dagen geen MTB-ers meer tegengekomen.


Vandaag weer een zware etappe voorgeschoteld gekregen. Steeds tussen de 1000 en 1200 hoogtemeters op en neer en de laatste 12 kilometers steeds naar beneden wat zeer belastend is voor voeten en dijspieren. En het weer was ook niet van de poes. Ongelofelijk veel wind maar daardoor wel droog gebleven. En het landschap waar ik vandaag in gelopen heb was totaal iets anders dan ik tot op heden van Galicië gewoon ben. Ik waande mij in Schotland echt prachtig alleen het weer zat niet mee vandaag maar mij hoor je niet klagen, het bleef droog tot dat ik in de albergue was. Het is hier nu flink aan het regenen en voor de komende dagen geeft men nog meer van dat nat spul. Maar de natuur kan het hier zeker en vast gebruiken er zijn hier heel wat hectaren bos en heide afgebrand dit jaar en blijkbaar de voorgaande jaren was het al niet beter. Morgen weer een zware etappe op het programma met een lange klim en een even lange afdaling. De spieren en gewrichten worden zwaar belast maar alles nog steeds dik in orde met mijn.


Dan nog een beetje droge materie over het autonome Spanje want niet alleen in België een ingewikkelde staatsstructuur ook hier in Spanje kennen ze er wat van. Vorig jaar tijdens mijn Camino Francés was het mij allemaal niet zo duidelijk al die verschillende grensborden zoals daar zijn Navarra, La Rioja, Castiië y León, Burgos, Palencia... kwam daar in Galicië nog bij dat vele opschriften in twee talen staan geschreven. Dat vroeg om wat verduidelijking, want ik begreep dat Spaanse gedoe allemaal niet zo goed. Na wat zoekwerk op het internet klaarde de Spaanse hemel (staatsstructuur) een beedje op voor mij. Na de dood in 1975 van Dictator Franco en de val van het dictatoriaal regime, werd in 1978 ter voorkoming van het separatisme en de instabiliteit, het land opgedeeld in autonome regio's en twee autonome overzeese steden (Exclave). De meeste van de 17 regio's zijn nog eens onderverdeeld in verschillende provincies en deze provincies in camarcas. Al deze entiteiten hebben een welbepaalde autonomie, maar 3 autonome regio's nl. Catalonië, Baskenland en Galicië hebben meer bevoegdheden, omdat deze een sterke eigen identiteit en taal hebben. Over taal gesproken! Ook nog een ingewikkelde materie in Spanje. Er zijn volgens de grondwet van 1978 vijf officiële talen. Het Spaans (Espanõl) of Castiliaans (Castellano) is de meest gesproken taal. Daarnaast zijn ook het Catalaans, het Baskisch, het Galicisch en het Aranees officiële talen. En of dat nog niet genoeg is, zijn er nog het Asturisch en het Aragonees twee niet officiële talen. En wij maar denken dat ons kleine landje ingewikkeld in elkaar zit. Mijn tocht dit jaar ging/gaat door vier autonome regio's nl. Andalusië (provincie Sevilla), Extremadura (provincies Badojaz en Cáceres), Castilië en León (provincies Salamanca en Zamora) en Galicië (provincie Orense, Pontevedra en La Coruña). Al die naamborden waren geen probleem meer voor mij, verleden jaar daarentegen was het een klein raadsel voor mij. Nu nog wat eten vinden hier in Laza, wat het is zondag en winkels zijn gesloten. Zelf iets koken nu er een fatsoenlijk keuken is, gaat weer niet. Dan maar naar de bar om waarschijnlijk weer een menu del día te eten. We zien wel wat het wordt.


Posted using BlogPress from my iPad. Lukt het niet een reactie te plaatsen via de blog, stuur dan gewoon een mailtje naar: geertopweg@scarlet.be

Location:Rúa de Outeiro,Laza,Spanje

2 opmerkingen:

Sors Roger zei

Dag Geert,
zo te lezen gaat het je heel goed beste vriend en het verheugt me dat je de bergetappes zo goed verteert. Zoals je weet is dit ook mijn geliefkoosde terrein...
Het is te zien dat je SDC nadert, Lierse 0 - STVV 2, es da niks! De wonderen zijn dan toch de wereld nog niet uit.
Groetjes, Roger (TGO)!!!

Monique en Rudi zei

Hallo Geert, hopelijk vandaag geen te natte dag, want in de regen wandelen is toch niet zo fijn hé.Blij te vernemen dat je het nog heel goed maakt .......Je nadert je einddoel en hoe !!!! Go for it. Groetjes, Monique en Rudi.