woensdag 5 oktober 2011

Dag 07 VdlP

Woensdag 05/10/2011. Torremejía - Merdida 16,1 km en een uitgebreid bezoek aan Merida (Totaal 220,4).


Het blijft hier onvoorstelbaar rustig op de Via de la Plata. Gisteren tijdens onze wandeling waar we soms kilometers de weg voor en achter ons konden zie liggen, geen pelgrim te bespeuren, enkel voorbijgereden door 4 Spanjaarden op de MTB. Dus deze nacht zoals ik gisteren al suggereerde, deze prachtige albergue voor ons alleen, Ismaele en ik) . Basic ontbijtje in de albergue klaargemaakt door de hospitalero uit het losse handje en om kwart voor acht begonnen we aan een korte etappe van 16,1 km, maar wel voor een lange dag want we zijn op weg maar Merida het "Spaanse Rome".


Het is nog donker en enkel met een t-shirt aan, is het wat aan de frisse kant vandaag. Maar even doorbijten en de zon is er al om ons op te warmen. De bewegwijzering is voor het eerst aan de slappe kant, maar geen nood, siempre derecho en je bent zo in Merida. Onderweg lopen we zowaar een pelgrim voorbij. Een Spanjaard die wel heel traag loopt, dus die zie we waarschijnlijk nooit meer terug. Twee pelgrims ontmoeten in evenveel dagen, slik! Het wordt hier crowdy !!! Half elf en we staan op de Peunte Romana van Merida. Met zijn 60 bogen en een lengte van 792 een eerste echte overblijfsel van de Via de la Plata er zullen er nog veel vlogen. Als ik het tenminste nog even volhoud.


Bezoeken onmiddellijk het Alcazaba en gaan vervolgens op zoek naar een hotelletjes in het centrum van deze op het eerst zicht aangename stad. Dan moeten we straks niet zo ver lopen om alles te bezoeken. Het eerste dat we voorbijlopen is een 'twee sterren hotel' en we besluiten er te blijven. Er zullen er wel goedkoper zijn, maar we maken het ons gemakkelijk vandaag. Een doucheke en dertig minuten later, beginnen we aan onze ontdekking.


Merida, met zijn 56.000 inwoners weer zo een banaal provinciestadje zou ik zeggen, maar het tegendeel zal zich snel bewijzen. Eerst en vooral is deze stad de hoofdplaats van de autonome regio Extremadura. Niets wereldschokkend, maar deze stad dankt zijn ontstaan aan Keizer Augustus, welke 25 jaar voor Christus, op deze vruchtbare plek een veteranenkolonie liet bouwen. Toentertijd luisterde deze plek naar de naam 'Emerita Augusta' en het groeide uit tot een van de belangrijkste steden van het Romeinse rijk.


De vele en goed bewaarde Romeinse overblijfselen zorgen ervoor dat dit stadje behoort tot de selecte lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Ook doet het zijn terechte bijnaam alle eer aan want het wordt niet voor niets het 'Spaanse Rome' genoemd.


Hier een select lijstje van de vandaag bezochte monumenten: Puente Romano, over de Guadiana rivier, Los Milagros aquaduct, San Làzaro Aquaduct, 830 meter lang en 25 meter hoog. Puente Romana over Ibarregos rivier, het Romeinse theater met prachtige scaena welke voor een groot stuk intact gebleven is en daardoor een van de mooiste theaters van Europa is Het Circus Maximus genoemd naar het Circus van Rome. Werd voornamelijk gebruikt voor wagenrennen. Het is 400 meter lang een 100 meter breed en heeft in het midden een spina van 8 bij 223 meter, indrukwekkend!!! Hier konden toen het nog drie ringen hoog was, ongeveer 30.000 toeschouwers genieten van het spektakel. Vanwege zijn enorme afmetingen werd het circus buiten de stadsmuren gebouwd. Tempel Diana, hier werden overleden keizers als goden vereerd, Arco de Trajano, restanten van het forum, meerdere opgegraven Romeinse villa's met prachtige mozaïekvloeren, en zeker een bezoek waard is het Museo Nacional de Arte Romano, voor mij een pareltje dat niet te missen is als je ooit moest overwegen de Via de la Plata te lopen. Een halve dag om niet snel te vergeten. Morgen een zware dag voor de boeg. Zit te genieten van een lekkere biefstuk en reuze sla. Terwijl ik verslagje schrijf. Ik weet dat niet alle punten, komma's, d en t's op hun plaats staan, maar het moest snel gaan. Hoop spoedig foto's bij te kunnen plaatsen, maar dat ging niet vandaag, omdat den wifi weer lopen was. Dit was voor mijn een topdag, bij 35 graden. Eigenlijk te warm, voor de tijd van het jaar en dat vinden ook de Spanjaarden ook.


Tot morgen. Hopelijk, want er staan 38 km op het programma en dat met meer van dees weer! Grtz. Geert.


Posted using BlogPress from my iPad. Lukt het niet een reactie te plaatsen via de blog, stuur dan gewoon een mailtje naar: geertopweg@scarlet.be

Location:Calle de Sagasta,Mérida,Spanje

1 opmerking:

Gwy The Alder zei

Lees ik het goed? Merida een stadje van 56.000 inwoners, en er kunnen er 30.000 in het circus. Er bleef daar niet veel volk thuis als er wat te doen was!