vrijdag 14 oktober 2011

Dag 16 VdlP

Vrijdag 14/10/2011 San Pedro de Rozados - Salamanca 24,8 km (totaal 522,7).
Ook vandaag weer klokvast vertrokken om zeven uur. Dat klokvaste zit er beroepshalve wat ingebakken, alleen is er daar aan dat klokvaste soms een verbrand randje. Alhoewel er slechts 24,8 km op het programma staan zullen er op het einde van de dag heel wat meer kilometers bijgekomen zijn. We zijn vandaag na een vrij eenvoudige tochtje in Salamanca aangekomen. Al bij het binnenlopen van deze stad heb ik het gevoel, dat dit een aangename en karaktervolle stad is. De Puente Romano over de Rivier Tormes zorgt voor een prachtige aanloop naar deze stad, waarvan het stadscentrum sinds 1988 behoort tot het Werelderfgoed van de UNESCO. En mijn eerste gevoel wordt alleen maar bevestigd als we in het historisch centrum toekomen. Deze stad straalt echt iets uit en zeker bij dit aangename weertje. Maar ik kan het niet laten, het eerste wat ik wil bezoeken is de overdekte mercado central de abastos. Een van die prachtige overdekte markten zoals je ze alleen in Zuid-Europa vindt. Het culinaire zit er nu eenmaal diep ingebakken en meestal zonder zwart randje, alhoewel die gratin met gorgonzola was een beetje aangebrand. (om dit te snappen moet je ook de reactie gelezen hebben.)
Salamanca, met 160.000 inwoners is deze hoofdstad van de gelijknamige provincie, een welgekomen verademing na enkele dagen te hebben gelopen door een eindeloos doch prachtig niemandsland, waar geen einde leek aan te komen.
Salamanca was oorspronkelijk een Keltisch nederzetting, maar achtereenvolgens zwaaide Hannibal, Romeinen, Alanen, Visigoten en Moren hier de plak waardoor deze stad heel wat tegenspoed kende. Pas rond het jaar 1000 was er weer sprake van een opleving. In de 11e eeuw wordt Salamanca een bisdom en komt definitief bij Castiliƫ y Leon.
De stad heeft de oudste universiteit van Spanje, gesticht in 1218 door koning Alfonso IX. Deze academische instelling werd al vlug als een van de "vier toortsen van de wetenschap ter wereld" beschouwd, samen met de universiteiten van Oxford, Bologna en Parijs. De voorgevel van de Universiteit, is zeker een bezoek waard.
Als pelgrim op weg naar Jacobus Graf is een bezoekje aan het Casa de las Conchas, zeker een verplichting. De gevels van dit paleis zijn versierd met schelpen die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela symboliseren.
Salamanca is de trotse bezitter van twee kathedralen nl. Catedral Vieja met een prachtig retabel en de drieschepige Catedral Nueva met veel kapellen en een grote koepel. We lopen ook even voorbij het Convento de San Esteban een zestiende eeuws klooster gebouwd in de plateresco-stijl en in de vorm van een Latijns kruis.
En dan is er ook nog, pal in het centrum de Plaza Mayor. Vanwege de omvang en de bouwstijl wordt het Plaza Mayor als het belangrijkste plein van Spanje beschouwd. Het geheel is omgeven door een zuilengang van arcaden. Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk paviljoen. Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje en lijkt me daarom de ideale plaats om op een terrasje de dag af te sluiten.
Ik heb ervan genoten, morgen zal het iets minder genieten zijn, er staat weer een echte wandeling op het programma. Eentje van meer dan dertig kilometers. En overmorgen de volgende stad op ons programma, dan verslinden we Zamora, dat is althans de bedoeling. Eerst nog een restaurantje vinden om de reserves aan te vullen voor morgen. Grtz Geert
Posted using BlogPress from my iPad. Lukt het niet een reactie te plaatsen via de blog, stuur dan gewoon een mailtje naar: geertopweg@scarlet.be

Location:Calle de Quintana,Salamanca,Spanje

Geen opmerkingen: