maandag 10 oktober 2011

Dag 12 VdlP

Maandag 10/10/2011. Galisteo - Carcaboso - Oliva de Plasencia 29,0 km ( totaal 400,7).


Desayuno completo klaargemaakt door onze Fries om met een volle maag te kunnen vertrekken om kwart over acht wat naar onze normen laat is. Er staan slechts 29 kilometers op het programma wat niet slecht is, om het na de zware tocht van gisteren wat rustiger aan te doen. ook vandaag gaat de windstopper (dun jasje) tot boven dicht want we lopen in een dal, langs een rivier en in de schaduw, het is heel fris vandaag. Het gaat ook snel vooruit wat we lopen op een geasfalteerde weg gedurende 11 kilometer tot Carcaboso waar naast de kerk enkele gerestaureerde milliario staan te pronken. Zal even uitleggen wat dat zijn.


We lopen op een oude Romeinse weg en langs deze wegen plaatsten de Romeinen milliaria. Wat simpel uitgelegd kan men zeggen dat het palen waren die mille passuum (Romeinse mijl = 1478 meter) van elkaar verwijderd waren. Deze mijlpalen werden geplaatst om de keizer te eren onder wiens gezag de weg was aangelegd of opgeknapt en was in zekere zin een vorm van propaganda.


De belangrijkste milliaria, is de verdwenen 'Milliaria Aureum' (de Gouden Mijlpaal) die op Forum Romanum in Rome stond, en gaf het punt aan waar alle Romeinse wegen begonnen maar was vooral een politiek machtssymbool om aan te geven dat daar centrum van de wereld was en nergens anders. Misschien iets om een andere keer naar toe te gaan en zodoende Romer worden. Ik verduidelijk me even: Een Pelgrim gaat naar Santiago de Compostela en Pelgrim (Peregrinos) wil zeggen, hij die door de velden trekt, een romer trekt naar Rome en een palmieri gaat naar Jeruzalem. Genoeg droge materie, terug naar de dagorde.


Na de eerst gemakkelijke kilometers volgde er 12 rustige op goed begaanbare paden door jawel, dehesa's. Hierna volgde weer 6 kilometer op een drukke geasfalteerde weg richting Oliva de Plasencia wat wel een stuk van de via de la Plata afligt maar de enige slaapplaats is in de omgeving. We konden ook doorlopen naar het volgend stadje maar dat waren dan vandaag weer meer dan veertig kilometers en teveel is teveel. Af en toe eens een rustige dag mag ook.


Hier in Oliva de Plasencia is weinig te beleven. Winkeltje is enkel in de ochtend een uurtje of twee open in bar kan je soms iets eten naargelang het humeur van de uitbaters maar gelukkig is er Mónica de hospitalera die voor ons gaat koken zodat we deze avond tenminste iets te eten hebben. Deze namiddag in de bar enkel een paar kleine tapa's kunnen eten want een broodje dat ging niet meer. Het humeur zat in de verkeerde windrichting of nee, het was tijd om zelf te eten en dat zag er lekkerder uit dan onze tapa's met veel te weinig brood. En dan is nog de Farmacia waar ik mij nieuwe inlegzolen ben gaan kopen, "plantillas desodorantes doble acción" vooral die laatste twee woorden baren mij een beetje zorgen. Ik hoop dat het niet gaat zijn "doble ampollas" (blaren) wat dat loop niet zo makkelijk en ik kan het weten. tijd om af te sluiten, het is bijna half acht en ik verwacht Mónica met eten, tenminste dat hoop ik en vooral Ismaele Hoe het avondeten was zie foto's.


Posted using BlogPress from my iPad. Lukt het niet een reactie te plaatsen via de blog, stuur dan gewoon een mailtje naar: geertopweg@scarlet.be

Location:Plaza General Franco,Oliva de Plasencia,Spanje

2 opmerkingen:

Martine Degevy zei

Hey Geert 'k ben aan 't kijken naar de weg naar Compostella op 'tv en 'k dacht aan u !!!!! 'k Wens je nog veel stapgenot en nog veel meer mooie momenten onderweg !!!!
groetjes
Martine van ITN 121 !

Guido & Co zei

Hallo dag Geert.
We hebben op bureau je foto's, filmpjes en ervaringen bekeken en gelezen. Het moet een fantische ervaring voor je zijn die je ook bij momenten bijzonder moet sterk moet maken. We wensen je nog een goede weg naar Compostella.
Guido en de collega's van IT-N.121